Cred că sunt cele mai bune plăcinte pe care le-am mâncat eu! Deși le-am pus sub categoria ‘gustări’ noi am mâncat și la prânz și la micul dejun.
Pentru prânz am făcut patru plăcinte, iar din aluatul rămas peste noapte la frigider am mai avut fix pentru încă două plăcinte! În timp ce scriu aș mai mânca una, așa de bune au fost!

Cum spuneam mai sus, am avut în total șase plăcinte, de mărimea celor din poză. Pentru ele am avut nevoie de următoarele ingrediente:
Aluat:
• 250 gr făină albă
• 150 ml lapte călduț – nu fiert
• sare – eu am pus foarte puțină, deoarece era foarte sărată brânza
• 1 1/2 lingură de ulei de floarea soarelui
• 1 ou
• 5 gr drojdie uscată
Umplutură:
• 250 gr brânză – eu am folosit telemea
• 2 cepe verzi
• puțin piper proaspăt măcinat
Buuuuun, acum că ai pregătit ingredientele te poți apuca de aluat și mai apoi de umplutură. Vei avea timp cât stă aluatul la odihnă, cam 30-40 minute, depinde câtă rabdare ai!
Încălzește puțin laptele, dar ai grijă să nu fie foarte fierbinte, doar călduț! Pune-l într-o cană, toarnă cele 5 grame de drojdie uscată și amestecă puțin cu o lingură.
Într-un bol mai mare, cel în care vei face aluatul, pune făina și fă un mic locușor în mijloc. Aici vei pune laptele cu drojdie și oul întreg – adică gălbenuș și albuș, fără coaja, da? 😅 Acum poți să amesteci bine cu mâna, până se leagă o compoziție uscată. Încearcă să înglobezi toată făina și mai apoi adaugă și uleiul. După ce ai obținut un aluat, formează o bilă și începe să o framânți pe blatul de lucru – care este deja dat cu făină!
Eu apăs cu podul palmei și formez un oval, apoi împătur aluatul și tot repet procedura asta timp de 7-8 minute. Formează din nou o bilă și așează-o în bol, dar înainte pune puțin ulei de floarea soarelui în bol. Acoperă cu un prosop curat – e puțin timid aluatul – și lasă-l 30-40 minute, pe masa de lucru.

În acest timp poți să te apuci de umplutură: rade brânza pe care o vei folosi și taie ceapa verde. Amestecă totul într-un bol și condimentează cu puțin piper – dacă vrei!
După ce au trecut cele 30-40 minute, vei vedea că aluatul și-a dublat volumul, poate chiar mai mult de atât! E momentul să rupi din el câte o biluță potrivită – te vei prinde tu după prima plăcintă ce înseamnă potrivită – și începe să o întinzi cu un sucitor. Din nou, blatul de lucru trebui presărat cu făină, la fel și sucitorul!

Pune o lingură, o lingură și jumătate de brânză în centrul plăcintei și apoi împachetează-o, o să arate similar cu o brânzoaică. Cu mare atenție și nu cu multă forță, întinde din nou plăcinta cu sucitorul. Spun să nu ai mare forță pentru că se poate sparge plăcinta pe margini – eu am pățit-o – dar avem în casă iubitori de brânză arsă, pardon, crocantă! 😀

Pentru prima plăcintă am pus un strop de ulei în tigaie și am lăsat să se încingă bine. La următoarele nu a mai fost nevoie de ulei. Am prăjit plăcintele cam 2 minute / pe o parte și le-am întors cu o lingură de lemn / paletă.



Poftă mare să aveți!
Cu drag,
Greta!