Prima vizită la stomatolog

Dulciurele și prăjiturele, însă e bine să nu uităm de controlul periodic la stomatolog!

Cu toții știm că e important să avem o igienă orală bună și să ne îngrijim dinții cât de bine putem. Însă întrebările vin atunci când apare bebelușul: cum îi îngrijesc dințișorii? Trebuie dus la un control? De câte ori să îi spăl dințișorii? Majoritatea sunt întrebări pe care și eu le aveam până acum câteva zile.

Vă spuneam zilele trecute că am făcut o programare pentru Tomas, la stomatolog.

Cum am ales clinica? Eu merg deja de câțiva ani la DentComplet și sunt foarte mulțumită de calitatea serviciilor lor. În cadrul clinicii se găsesc medici specializați pe diverse arii din stomatologie, astfel încât dacă ai o problemă mai complexă poți găsi ajutorul într-un singur loc. În una dintre cele două clinici au chiar și aparatura necesară pentru radiografii. Menționez asta deoarece îmi place să nu pierd timpul prin trafic, mai ales de când sunt cu Tomas și văd asta ca un mare plus!

Până la finalul lunii Iunie avem un cod de reducere 10% la clinica DentComplet din Mărăști, strada Fabricii, nr. 105. Trebuie doar să menționezi telefonic când faci programarea și înainte de a face plata la recepție că vrei să folosești codul: GRETA10.

Poate te întrebi cum a decurs controlul, mai ales că e un bebeluș care evident nu deschide gura la comandă! 😅 Doamna doctor a fost foarte drăguță și răbdătoare cu el. În funcție de vârsta copilului are diverse trucuri. Pentru Tomas a funcționat luminița de supererou – care se reflecta în oglinda cu care îi verifica dințișorii.

Încă nu era convins dacă își arată dinții sau nu 😅

Evident că și balonul din mănușă a fost un mare succes la noi!

Neavând probleme, controlul în sine a fost rapid. Cel mai mult a durat acomodarea și familiarizarea lui Tomas cu mediul de acolo. Deci când alegeți clinica, căutați să fie un medic pedodont cu răbdare. Cred că e foarte important ca un copil să aibă primele interacțiuni cu medicul sau cu stomatologul cât mai devreme și să rămână cu impresii plăcute.

La finalul consultației am povestit puțin și despre ce întrebări mi-au trimis câteva mămici și o sa lăsam răspunsurile în acest articol:

1. Cum pregătim un copil de 3-4 ani pentru control?

Începem să îi vorbim din timp despre stomatolog, cum arată un cabinet și ce se întâmplă acolo. Eventual îi povestim cum am mers și noi la control.

Putem să îi arătăm desene sau cărți cu vizita la stomatolog și încercăm sa inventăm o poveste sau un joc de rol cu scaunul ca fiind o navetă spațială, cu o oglindă magică cu care numărăm dințișorii și cu lumina de supererou cu care ne uităm în guriță.

2. Are rost să duci un copil sub un an la stomatolog ?

Este recomandat să se facă o vizită la stomatolog de la primul dinte pentru acomodarea cu cabinetul și pentru crearea unei relații de prietenie cu medicul.

Dar și pentru instructaje cu privire la igiena dentară a bebelușului dar și a mamei. Pentru că bacteriile care cauzează carii dentare pot fi transmise de la părinți.

3. Cât de des e nevoie să facem vizite la medicul stomatolog în primii 3 ani ?

Regula de 6 luni este valabilă și pentru cei mici, sau în funcție de indicațiile medicului. Dacă riscul carios este mare atunci este posibil să fie nevoie de controale mai dese.

4. Cum îi convingem să ne lase să îi spălăm?

Fiți consecvenți în a le arăta exemplul personal, în cele din urmă vă vor copia. Puteți să încercați să faceți schimb de roluri, să îi lăsați pe copii să vă perieze.

Controalele regulate la dentist , care să le ofere o diplomă, un premiu și încurajări verbale.

5. Trebuie realizat periajul cu pastă de la primul dinte ?

Important e periajul dentar mecanic, acesta se poate face și fără pastă. Pastele de dinți cu xylitol pe care le recomandăm au și un efect de diminuare a plăcii bacteriene.

6. Pastă de dinți cu sau fără fluor? De la ce vârstă e recomandat fluorul?

În general recomandăm paste de dinți fără fluor sau cu cantități foarte mici de fluor. De obicei pastele de dinți cu fluor se vor folosi doar la indicația medicului stomatolog.

Este important ca pasta de dinți să fie destinată grupei de vârstă specifice și să folosim cantități cât mai mici mai ales la copiii mici care nu știu să scuipe.

7. Câtă pastă de dinți punem pe periuță? De câte ori pe zi trebuie să îi spălăm pe dinți?

Este important să folosim o cantitate mică, cât unghia degetului mic a copilului sau cât un bob de orez.

E necesar să le curățăm dințișorii dimineața și seara înainte de culcare.

8. Cum alegem periuța și pasta de dinți?

Medicul va recomanda periuța în funcție de vârsta pacientului, de dimensiunea dinților, de manualitatea pacientului.

9. Un dinte fracturat poate fi salvat? Ce facem dacă la o căzătură sau lovitură cade un dinte?

Da, un dinte fracturat se poate reconstrui dintr-un material fizionomic.

În cazul unei accidentări, dacă dintele a ieșit cu tot cu rădăcină e important să îl punem în ser fiziologic, salivă sau lapte și se merge de urgență la un cabinet stomatologic.

10. Impactul mâncării pasirate asupra mușcăturii?

Este indicat ca piureurile să fie încet înlocuite cu mâncare mai texturată. Mestecarea alimentelor stimulează dezvoltarea maxilarelor și a musculaturii având un rol important atât în alimentație cât și în fonație. De exemplu la rostirea literei “I” mandibula coboară inițial și apoi urcă pentru partea a doua a literei. Aceeași mișcare se realizează și în timpul masticației.

11. Alăptatul prelungit dăunează?

Alăptatul prelungit nu este un factor cauzator singular al cariilor sau demineralizărilor.

În combinație cu o alimentație incorectă, igienă deficitară și carențe de anumite vitamine, alăptatul poate să devină un factor favorizant în declanșarea sau agravarea anumitor patologii dentare.

11. Sănătatea dinților temporari afectează dinții permanenți?

Da. De aceea este bine să ducem copilul la control încă de la apariția primilor dințișori!

12. Copil de doi ani are depuneri negre care dispar la periaj, de ce apar ?

În general sunt cauzate de bacterii cromogene, dar pot să existe corelații cu dieta, aportul de fier sau alte vitamine. Cel mai bine este să îl vadă un medic stomatolog.

13. Cum să prevenim tartrul în contextul în care spălăm dinții și nu oferim zahăr ?

Periajul dentar trebuie facut corespunzător, atât ca tehnică cât și periuța să fie una potrivită vârstei și danturii copilașului. Recomand consult de specialitate.

14. Cum gestionezi situația când apar durerile odată cu apariția primilor dințișori ? Cum scazi febra bebelușilor din cauza erupției dinților?

Se pot indica diverse produse tip pudră sau gel pentru ameliorarea simptomelor. De asemenea jucăriile de dentiție răcire la frigider ajută foarte mult.

Febra se poate ameliora cu ajutorul antiimflamatoarelor, însă recomandăm ca administrarea să se facă la indicația medicului, deoarece febra este de cele mai multe ori asociată altor patologii.

15. Când trebuie să începem igiena stomatologică a nou-născuților ?

În jurul vârstei de 3 luni se poate începe igienizarea cavității bucale cu șervețele impregnate cu xylitol, apă distilată, fiartă sau ser fiziologic.

16. Cum curățăm gurița/gingiile ?

În funcție de vârstă vom indica șervețele impregnate, degetar, periuțe și paste sau chiar și apă de gură fără alcool destinate special copiilor.

17. Când e cazul să ne îngrijorăm că nu apar dinții?

Înainte de a vă îngrijora consultați un medic specialist pedodont.

Sper să vă fie de folos articolul, atât mămicilor care mi-ați scris, cât și celorlalți care urmați să deveniți părinți! Eu sincer mă bucur că am atâția oameni în comunitate care acordă interes și importanța acestui aspect!

Vă îmbrățișez cu drag!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s