Diversificarea

Când începem? Și cum o facem? Dar mai ales, de ce avem nevoie?

La prima întrebare răspund la modul general, deoarece nu vreau să intru în discuții care nu țin de domeniul meu. Eu am început cu Tomas la 6 luni fără câteva zile.

În general se recomandă să se înceapă în jurul vârstei de 6 luni, când bebelușul poate sta în șezut, apar dințișorii și se prezintă interes pentru mâncare. Desigur că nu trebuie să fie toate cele de mai sus și bineînțeles că există și excepții, dar acestea le comunică pediatrul! 😁

Cum o facem? Unele persoane aleg varianta clasică cu piure, altele bucățele. Alimente introduse treptat cu pauză de 2-3 zile pentru a observa dacă apar reacții alergice, sau introducerea alimentelor progresiv, fără a ține cont de alergeni (ba chiar mai mult unele abordări recomandă introducerea alergenilor în primul an de viață). Dacă ești părinte care se apropie de începerea diversificării probabil ai auzit deja de varianta clasică și BLW.

Eu am ales un mix între cele două și a fost varianta perfectă pentru noi. Unele alimente le mănâncă sub formă de piure, altele le preferă bucățele; de la început am pornit cu ideea că mă voi lăsa ghidată de preferințele lui și bine am făcut. Și acum sunt mese la care mănâncă singur sau mese la care îi mai dau și eu, pe lângă ce ciugulește el.

Legat de alergeni, am introdus deja (10 luni) mare parte din ei, cu mari emoții la nuci 😆, dar totul a fost bine până acum.

De ce avem nevoie în bucătărie pentru diversificare? La un simplu search pe Google găsim de la farfurii la aparate speciale pentru prepararea mâncării bebelușului. Dar oare chiar avem nevoie de toate acestea? Îți spun ce am folosit noi și simt că a fost suficient, fără a investi prea mulți bani:

bavete silicon – folosite intens, zilnic

• baveta IKEA cu mâneci – perfectă când îl las pe Tomas să mănânce singur

• 1 farfurie cu ventuză – o folosesc când îl las să mănânce el; îmi place că e compartimentată și îi pot pune mai multe alimente, așa alege el ce dorește

farfurii si lingurițe IKEA – farfuriile le folosesc foarte mult, se curăță și nu rămâne mirosul mâncării în ele. Lingurițele poate sunt puțin cam mari, mai ales la începutul diversificării

• 2 lingurițe silicon – am cumpărat două, la început parcă rămânea mult din mâncare pe ele, însă acum se descurcă bine. Îmi place că au coada de lemn și sunt mult mai stabile, mai ales când mai vine câte o mânuță curioasă

cană cu pai – am fost plăcut surprinsă să văd cât de repede a învățat să bea cu paiul

scaun de masă Joie – super practic, l-am folosit în poziția pe spate încă de când avea Tomas 4 luni. Stătea cumințel în el până găteam eu ceva și îi povesteam ce făceam pe acolo. Tăvița se dă jos și se curăță, iar husa se șterge bine cu o lavetă umedă.

Eu nu am gătit foarte mult la abur la început și nu am simțit nevoie de a investi într-un aparat special pentru asta așa că am folosit:

cratiță, sită și un capac: gătesc ușor și repede legume la abur, am încălzit așa chiar și un grătar din piept de pui

• mixer, chopper, blender vertical: dacă gătești în general este foarte probabil să le ai deja prin casă

Cred că am cuprins cam tot ce folosesc eu în general pentru diversificarea lui Tomas. La început foloseam un detergent special pentru bebeluși și un burete doar pentru vasele lui, însă după cam două-trei săptămâni spăl la comun.

V-am spus că ne plac clătitele?

Înainte sa închei voiam să vă spun de o aplicație care mă ajută mult: solid starts. Aici verific un aliment dacă e alergen și cum se poate oferi bebelușului în funcție de vârstă. Au și pagină de Instagram, eu îi urmaresc și aici.

Spor la gătit mese delicioase și abia aștept să vedem poze cu bebelușii la masă! ❤️

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s