Pizza cu blat napoletan

Zilele trecute am încercat o noua rețetă pentru blatul de pizza și a ieșit absolut genial! Subțire, pufos la margine și totuși crocant! Delicios!

Din cantitățile folosite au ieșit patru pizza! Trei le-am făcut în ziua în care am dospit aluatul, iar una a doua zi. Aluatul care a stat peste noapte în frigider a ieșit parcă mai bun, era mai crocant, însă asta nu înseamnă că celelate nu au fost delicioase! 😀

Ingrediente pentru aluat:

  • 500 ml apă
  • 3 gr drojdie – eu am folosit uscată
  • 5 gr miere
  • 750 gr făină
  • 15 gr sare
  • 25 ml ulei de măsline

Eu m-am apucat dimineața de pregătirea aluatului, deoarece durează câteva ore și am vrut să pot face pizza seara! ☺️

Pentru început: într-un vas încăpător se pune apa călduță, drojdia și mierea. Amestecăm totul bine, apoi turnăm peste 500 gr făină (restul 250 gr de făină o păstrăm pentru mai târziu). Cu mâna, am amestecat bine făina cu apa până am obținut o compoziție lipicioasă .

Peste vasul în care am făcut compoziția am pus o folie alimentară și un prosop de bucătărie. Am lăsat așa, la temperatura camerei timp de o oră.

După ce a trecut o oră, adăugăm și restul ingredientelor: 250 gr făină, sarea și uleiul de măsline. Amestecăm totul bine și frământăm 2-3 minute cu mâna. Formăm o bilă pe blatul de lucru și ungem cu puțin ulei de măsline, ulterior acoperim cu folia alimentară și un prosop de bucătarie. Am mai lăsa așa încă o oră.

Ulterior, am tăiat aluatul în două și apoi din nou în două, cât să obțin 4 bucăți pe care le-am făcut sub formă de biluțe. Gramajul unei bile a fost cam 270 grame.

Am pregătit o tavă cu făină presarată, am așezat bilele de aluat, am pus și deasupra făină și le-am lăsat la dospit timp de 8 ore. Tava am acoperit-o cu folia alimentară și prosopul de bucătărie.

Seara aluatul deja era dospit și plin de bule de aer! Exact cum trebuie!

Fiecare bilă de aluat am întins-o într-o formă rotundă, cu ajutorul mâinilor și am început dinspre centru, spre margini. Astfel încât să rămâna marginea mai umflată, de preferat cu bule de aer.

Peste aluatul de pizza am pus:

  • sos de roșii: roșii + oregano + frunze tăiate de busuioc
  • salam picant / prosciutto cotto / mozzarella / ciuperci / măsline

Este important ca prima dată să punem în cuptor blatul de pizza cu sosul de roșii pentru 3-4 minute, la 190 grade. Scoatem blatul și adăugam mozzarella rasă, ce topping-uri preferăm și câteva bucăți întregi de mozzarella.

Mai punem la cuptor pentru 15 minute și este gata!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s