Tort cu mere și cremă de mascarpone

Săptămâna trecută am făcut un tortuleț taaare bun și frumos decorat. A fost primul meu tort naked, deci mi-a dat câteva bătăi de cap, însă sunt sigură că am să mai fac genul acesta de tort!

Promit că e super simplu de făcut, atât crema cât și blatul. Bine, dacă ai ingredientele pentru cremă foarte reci! 😅 Altfel o să ai dureri de cap, cum am avut eu!

Dar eu îți spun de pe acum: îți e poftă azi de acest tort? Atunci pune de ieri smântâna pentru frișcă și mascarponele la rece! 😅

Deci pentru blat vei avea nevoie de următoarele ingrediente:

•  3 ouă

•  105 gr zahăr

•  150 gr unt

•  75 gr făină

•  75 gr amidon

•  1 linguriță praf de copt

•  3 linguri lapte

Din toate aceste ingrediente eu am făcut 3 blaturi într-o tavă cu diametrul de 16 cm. Am preferat să pun la copt în trei ture pentru a avea trei blaturi egale. Dacă vrei să faci ca și mine, împarte fiecare gramaj la trei și așa vei obține ingredinetele pentru un singur blat. Nu recomand sa folosesti aceleași gramaje dacă ai o tavă mai mare, deoarece blaturile au fost subțiri!

Umplutura a fost una de mere:

•  3 mere roșii

•  sucul de la o lămâie mică

•  4 linguri zahăr brun

•  1/2 linguriță scorțisoară

•  1/4 lingurită nucșoară

•  1 linguriță amidon

Crema:

•  180 gr zahăr pudră (pentru gustul meu a fost cam dulce, data viitoare voi face cu 140 gr)

•  400 ml smântănă pentru frișcă

•  250 gr mascarpone

Pentru blat am procedat în felul următor: am separat albușul de gălbenuș, iar primul l-am bătut cu jumătate din cantitatea de zahăr, până am obținut o spumă lucioasă și tare! Untul l-am mixat cu cealaltă jumătate de zahăr până s-a spumat puțin, apoi am pus gălbenușul (dacă faci toată compoziția o dată, pune gălbenușurile treptat). Ulterior am pus făina, praful de copt și amidonul am amestecat bine, am pus și laptele, am amestecat din nou, iar chiar la final am adăugat și spuma din albușuri.

Fiecare blat l-am copt 25 min la 180 grade, pe funcția ventilație. Înainte să pun compoziția în tavă, am pus foaie de copt.

Umplutura din mere e super ușor de făcut și îți lasă un parfum minunat în casă! Și gura apă, evident! 😂 Cele trei mere le-am curățat de coajă și le-am dat pe răzătoarea mare. Am pus toate ingredientele pentru umplutură într-o oală și am pus la foc. Am amestecat des și am urmărit să nu se ardă! Timpul de gătire / fierbere nu știu exact cât a fost, dar am verificat să nu mai fie așa crude merele și când erau suficient de moi am oprit focul. Ulterior am pus totul într-un blender / chopper și am pulsat de câteva ori. Nu am vrut să fie chiar un piure de mere, dar nici bucăți mari. După am lăsat totul la răcit.

Crema de mascarpone: cum am spus și mai sus, cel mai bine e să cumperi ingredientele cu o zi înainte și sa le lași la frigider. Așa ești sigur că se bate bine frișca și că vei obține o cremă tare! Într-un bol am pus mascarponele și zahărul. Cu un mixer am spumat puțin ingredientele, iar ulterior am pus și smântâna pentru frișcă. Totul se mixează cam 4 minute, până se întărește crema. E important să nu mixezi prea mult, deoarece riști să tai crema.

Pentru asamblare: am folosit inelul de la tavă, pe care l-am așezat peste platoul unde am vrut să montez tortul. Am pus primul blat pe care l-am insiropat cu un sirop făcut din: puțin zahăr brun, zeamă de lămâie și apă). Cu ajutorul unui poș am pus crema în formă de spirală, apoi am revenit la marginea tortului pentru încă un strat de cremă (doar pe margine), astfel încât să obțin o margine înaltă, iar în interior am pus umplutură de mere. Peste am pus următorul blat și am procedat la fel cu toate etapele. La final am nivelat crema de deasupra. A doua zi (sau în aceași zi, dar să stea tortul măcar 4-5 ore la frigider) am îndepărtat inelul, iar cu o racletă am ras crema de pe margini, în același timp învârteam tortul pe masă.

La decor m-am folosit de ce fructe de pădure am găsit disponibile și cam asta a fost tot!

Sper să încerci și tu această rețetă! ❤️

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s