Cremā de vanilie

De când stau în izolare feed-ul mi-a fost invadat de postāri și reclame cu diverse preparate, care mai de care mai arātoase și delicioase. Ca urmare, în weekend am fācut un studiu de caz și am decis sā fac prima tartā cu aluatul fācut de mine. 😀 Dupā mai multe cāutari am ajuns la reteta urmātoare:

Blat:

• 150 grame fāinā

• 30 grame zahār

• 130 grame unt rece (l-am tāiat cubulețe mici și l-am pus în frigider pânā am avut nevoie de el)

• 2 / 3 lingurițe lapte rece

Toate ingredientele se amestecā bine, iar când se formeazā o bilā de aluat, împingem cu podul palmei ca și cum am vrea sā sfārmām aluatul, operatiunea asta o facem pentru a sparge toate cubuletele de unt. Pe masa de lucru punem fāina (*nu putinā) și intindem bila de aluat pânā obtinem o foaie frumoasā. Tava de copt am uns-o cu puțin unt inainte de a pune foaia de aluat și dupā se pune la frigider (aprox 30 minute).

Între timp am început sā pregātesc umplutura pentru tartā:

Crema de vanilie:

• 250 ml lapte

• 1 pliculeț zahār vanilat

• 1 esențā vanilie

• 3 gālbenuși de ou

• 3 linguri rase de zahār

• 20 grame amidon

Gālbenușurile se amestecā bine împreunā cu zahārul și amidonul pânā devine o pastā mai deschisā la culoare (la mine a ieșit o cremā destul de galbenā deoarece am folosit ouā de casā). Separat, laptele împreunā cu esența de vanilie și zahārul vanilat se pun pe foc, iar înainte sā fiarbā se adaugā pasta de gālbenușuri. Amestecām constant și la un foc mic pânā obtinem o cremā de consistența unei māmāligi (eu am lāsat mai mult și seamānā cu o budincā, dar este mai greu de nivelat în tartā).

Am scos tava cu aluatul din frigider și am pus la copt pentru 20 minute, la funcția ventilație și 180C. E foarte important ca în cele 20 de minute, sā puneți o foaia de copt peste folia de aluat și deasupra boabe de fasole (orez, nāut, ce aveți la îndemânā) pentru a nu lāsa aluatul sā creascā. Și neapārat sā înțepați cu o furculițā aluatul, înainte de a-l pune la copt 🙂 . Dupā cele 20 de minute, am scos folia de copt și boabele de fasole și am mai pus tarta încā 15-20 minute la cuptor tot la 180C, pânā capātā o culoare frumoasā si arāmie. Dupā ce se rācește crusta, punem crema și decorām cu ce fructe proaspete avem la îndemânā!

PS 1: crema nu iese dulce, dacā vreti o cremā dulce adāugati mai mult zahār, dar așa se simte aroma fructelor mult mai intens

PS 2: nu intindeti fooooarte tare foaia de aluat, ideal este sa aiba partea jos mai groasa

PS 3: nu vā speriați pentru cā este foarte crocantā & casantā crusta, dupā ce stā la frigider 1-2 ore cu cremā înāuntru se va putea tāia frumos ❤

PS 4: boabele de fasole (orez, nāut, etc.) nu le mai puteți gāti, cel mai bine le pāstrați pentru urmātoarea tartā

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s