Focaccia

Faptul că îmi place să gătesc, se știe bine deja! Dar cred că cel mai mult îmi place să pot decora mâncarea! Să o fac frumoasă, atractivă și delicioasă! De multe ori un preparat frumos dichisit te va atrage mai mult și parcă și gustul e mai bun! Cel puțin, la mine așa funcționază. Așa că de fiecare dată când am ocazia să prepar ceva ce pot și decora sunt foarte încântată. De exemplu, aceste focaccia le am în gând de vreo 2 săptămâni, doar că nu am găsit ciorchina potrivită pentru decor. 😅

Pe cât sunt de frumoase, pe atât sunt și mega gustoase! A ieșit o textură moale, aerată, chiar se vedeau bulele formate în aluat, iar mai apoi în focaccia coaptă. Partea de la exterior era crocantă și foarte aromată! Merită să încerci rețeta aceasta!

Știu că o vei face așa că îți voi lăsa lista de ingrediente și instrucțiunile! Partea bună este că nu e complicat de făcut, doar că durează 3 ore pentru ca aluatul să fie bun de copt! Tot ce trebuie să faci este să îl verifici din 30 în 30 de minute, dar dacă tot lucrăm de acasă în această perioadă putem face asta!

Pentru 3 focaccia am folosit următoarele ingrediente:

• 400 gr făină

• 300 ml apă caldă

• 5 gr drojdie uscată

• 10 gr sare

• ulei de măsline

Acestea au fost ingredientele folosite pentru aluat, următoarele pot fi opționale sau schimbate, depinde cu cei vrei să le faci!

• 1 ciorchină de roșii cherry

•  câteva măsline

• câteva bobițe de sare grunjoasă

• frunze de busuioc

• frunze de oregano

• crenguțe de rozmarin

• usturoi verde

Prima dată am pus într-o cană 300 ml apă călduță, apoi am pus jumătate dintr-un plic de drojdie uscată (5 gr) și am amestecat până s-a dizolvat drojdia.

Separat, într-ul bol am pus făina și sarea si am amestecat bine. Ulterior, după ce s-a topit drojdia, am turnat conținutul din cană, amestecând cu o lingură de lemn. Pe lângă aluatul format – o să fie lipicios, așa și trebuie – am turnat cam o lingură de ulei de măsline și am tot mișcat bolul astfel încât să ajungă ulei și sub aluat. Bolul respectiv l-am acoperit cu un alt vas și am lăsat așa pentru 30 minute.

După cele 30 minute, am descoperit aluatul și am prins de fiecare latură a sa și l-am împăturat, apăsând cu degetele până se formau găuri în aluat.

Mai multe indicații video găsești aici, dar și în următoarea poză.

După ce ai făcut procedura pentru toate cele 4 laturi ale aluatului, trebuie să îl acoperi și peste jumătate de oră să repeți. La fel vei face din 30 în 30 minute, timp de 3 ore. Cam la a2-a sau a3-a tură ai să vezi că aluatul e tot mai compact și elastic. Este de bine, iar când vezi că nu mai este deloc ulei, poți să mai pui o lingură.

Aluatul obținut trebuie împărțit în 3 bucăți. Într-o tavă am pus o hârtie de copt unsă cu ulei de măsline și am pus bucățile de aluat pe care le-am întins ușor cu mâna. Apoi cu degetele apăsăm pe aluat, formând mici găurele. Am pus câteva bobițe de sare grunjoasă, puțin ulei de măsline și am decorat cu ce am avut: ciorchine de roșii, măsline, usturoi verde și alte plante aromatice. Decorațiunile le-am apăsat puțin în aluat.

Am profitat de plantele aromatice pe care le am în casă și am tocat cam 3-4 crenguțe de oregano (frunze + crenguță) și am presărat peste cele 3 bucăți de aluat. Busuiocul l-am pus doar după ce am scos din cuptor, pentru că se prea uscă și își pierde aroma.

Cuptorul l-am preîncălzit la 230 grade, funcția căldură sus și jos (fără ventilație!), iar când a ajuns la temperatura setată am pus cele 3 focaccia la copt pentru 20 minute. Depinde și de cuptor, eu vă sfătuiesc să le urmăriți de pe la 15-16 minute.

Prima coaptă a fost cea cu ciorchina de roșii și am devorat-o alături de brânză Pecorino Romano și frunze proaspete de busuioc.

Poftă bună!


PS: am pus mai multe poze pentru ca să vă conving mai ușor că au fost DELICIOASE❤️

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s