Biscuiți cu brânză

Modul în care am decorat acești biscuiți sărați mi-a amintit de cum decora bunica ouăle roșii de Paști – cu cele mai frumoase frunze pe care le găseam în grădină! Anul acesta am apucat să cumpăr câteva plante aromatice în ghiveci și mi-au prins tare bine, neavând o grădină.

Sunt așa de frumos decorați, parcă și-au luat hainele de sărbătoare și s-au așezat direct în farfurie!

Ingredientele folosite nu au fost multe și de obicei le avem prin casă, dar dacă nu ai frunzele pentru decor, poți să îi faci și fără – sunt la fel de gustoși, promit!

Din următoarele ingrediente mi-au ieșit 38 de bucăți:

• 250 gr făină

• 200 gr brânză rasă – eu am folosit 100 gr parmezan și 100 gr pecorino romano

• 110 gr unt – cubulețe la temperatura camerei

• 1/2 linguriță sare – nu e nevoie de mai multă sare pentru că avem și brânză deja sărată

• 2 lingurițe rozmarin proaspăt tocat

• 1 linguriță oregano uscat

• 20-30 ml apă – dacă nu se leagă compoziția

• piper proaspăt măcinat – după preferință

• frunze comestibile pentru decor

Voi puteți să vă jucați cu aromele în acești biscuiți, spre exemplu puteți măcina 2-3 ardei iuți uscați – important e să păstrați gramajele la unt, brânză și făină. Dacă e prea multă făină sau prea puțin unt nu se va lega compoziția.

Într-un bol mare (cât mai mare pentru a putea amesteca în el aluatul) punem toate ingredientele, mai puțin apa. Apă o să folosim treptat, dacă este nevoie, chiar la final. Cu mâna zdrobim toate bucățelele de unt, până se formeaza un aluat. Dacă aveți un robot de bucătărie este și mai simplu: pui totul în el și pulsezi de câteva ori, iar dacă e nevoie de apă pui treptat câte o lingură până se leagă compoziția.

Aluatul format l-am pus în folie de plastic, modelat într-o formă ovală și turtită. După aproximativ 30 minute, l-am scos din frigider și l-am întins cu ajutorul unui sucitor pe masa de lucru.

Cu un inel metalic am făcut ușor forma biscuiților și în centrul formei am pus frunze din plantele aromatice. Pentru a presa frumos frunzele, am așezat peste foaia de aluat o foaie de copt și am rulat de 3-4 ori cu sucitorul. Am dat foaia de copt jos și cu inelul metalic am decupat biscuiții.

Cuptorul l-am preîncălzit la 180 grade, funcția căldură sus – jos și i-am copt pentru 15-16 minute. Acum toata casă este invadată de un miros delicios de rozmarin și brânză!

Din aluatul care rămâne pe lângă biscuiții tăiați am format încă o foaie și alți biscuiți – repetați procedura până nu mai rămâne aluat.

Poftă bună!

PS 1: frunzele de pătrunjel, firele de cimbru s-au păstrat cel mai bine

PS 2: acele mari de rozmarin s-au uscat și dezlipit de pe biscuiți, dar cele mai micuțe sau buchetele de ace au stat bine